Eltűnőben az élő zene?

Helyi - szerző: Kótány Jenő

Amennyiben eladásra kerül a köznyelvben csak Szúnyogcsárdaként ismert vendéglátó egység, s az új tulajdonos már nem ragaszkodik a tradíciókhoz, a városban egyedüliként a Baranya Hotel marad, ahol nyári estéken élő zene mellett lehet kikapcsolódni. Mert a szúnyogot árulják 83 millióért.

 

 

 A Csárda eladását a tulajdonos magas életkora teszi szükségessé – áll a hirdetésben.

 

Az idősebb harkányiak még bizonyára emlékeznek arra, amikor a városban – s nem volt ez másként a szomszédvárban, Siklóson sem – szinte minden szállodában, étteremben és szórakozóhelyen különböző zenekarok szolgáltatták a talpalávalót, sőt, akadt olyan hely is, ahol egyszerre két műfaj képviselői is muzsikáltak.

 

Utóbbiak körébe tartozott a már említettek mellett a ma már csak torzójában látható Napsugár, s az elbontásra került Bányász étterem, míg „egy zenekaros” volt a Fasor, a Zöldkert, a Hangulat, a Bányász üdülő, s szinte minden helyre jó előre be kellett jelentkezni, ha az emberfia ülőhelyhez kívánt jutni…

 

Számtalan, ma már nosztalgiával emlegetett – s az évek során ikonikussá vált – helyi és környékbeli fiatalokból verbuválódott együttes – illetve országosan is ismert, mint például a Napsugár éttermében Dörömböző Géza és népi zenekara – játszotta az épp aktuális slágereket, nótákat. Közülük ma már csak kevesen foglalkoznak aktívan a zenével, illetve többen eltávoztak az élők köréből.

 

Én is egyre kevesebbet fogom a kezembe a gitárt – meséli Balog Zoltán, aki 1967-ben kezdte Siklóson a Hírlap Presszóban Gátfalvi Józseffel és Bircsák Lászlóval. Később a várban a jelenlegi polgármesterrel, Marenics Jánossal és Berta Zoltánnal – ismertebb nevén Golyóval – muzsikáltak, a Napsugárban többek mellett Kárpáti Miklóssal, Józsi Gyulával, majd Beremendre került.

 

Amikor ott zenéltünk, öt éves szerződést ajánlottak Szegedre, de nem fogadtam el, akkor már helyhez kötött a család – mondja -, így maradtam. A munka meg az idők során szép lassan elkopott…

Hogy a kopásban mekkora szerepet játszottak az időközben magántulajdonba került egységek tulajdonosainak pénzügyi megfontolásai, a fiatalok szórakozási szokásainak metamorfózisa, ma már nehéz kideríteni. Tény azonban, hogy Harkány jó pár színfolttal lett szegényebb.

 

Van egy jó sztorija? Küldje el nekünk.