Ezekért fizetünk kevesebbet jövőre

Gazdaság - szerző: HH/MTI

Varga Mihály jelezte, hogy a sertéshús mellett a tej, a tojás és a baromfi áfája csökkenhet jövőre 5 százalékra, de mérséklődik az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adója is. Az állam működési büdzséje nullszaldós lesz.

 

A jövő évi költségvetés biztosítja, hogy mindenki léphessen egyet előre, a büdzsé nagyobb biztonságot nyújt a magyar állampolgárok számára – hangsúlyozta a miniszter. A tervezetet szerdán juttatja el a tárca a Költségvetési Tanácsnak, amelynek 10 nap alatt kell véleményeznie a dokumentumot.

 

Az adócsökkentés miatt kieső bevételekre, illetve az otthonteremtési támogatások növelése miatt emelkedő kiadásokra fedezetet jelentenek a gyorsuló gazdasági növekedés és a fehéredő gazdaságnak köszönhető pluszbevételek: az idei 2,5 százalék után jövőre 3,1 százalékkal bővülhet a gazdaság – mondta a miniszter. A büdzsében 2,4 százalékos GDP-arányos hiány mellett az államadósság is tovább csökken – tette hozzá.

 

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mellett a kormány arra készül, hogy az éttermi szolgáltatások áfáját 27 százalékról 18 százalékra mérsékelje, amely 2018-ban tovább csökkenhet 5 százalékra – ismertette.