Tíz évnyi előrelépést is tehet a harkányi fürdő

Helyi - szerző: KT

Csütörtökön 16 órakor járt le a jövő évi költségvetés módosító indítványainak beadási határideje, melyre Tiffán Zsolt egyéni képviselőként három módosító indítványt adott be. Javaslatával Vajszló uszodához szükséges szennyvízhálózathoz 47, Siklós kulturális és művészeti központjához 238 millió forintot csoportosítana át a 2017. évi költségvetésben, míg Harkány a számára kért másfél milliárdos átmozgatással a fürdő fejlesztését célozhatná meg.

 

 

A kormány az elkötelezett abban, hogy elterjessze a kötelező úszásoktatást, és az elmúlt évben sikerült elérni, hogy Vajszló nagyközségben egy tanuszoda épülhessen – ismertette Tiffán Zsolt. Mint az országgyűlési képviselő a péntek délután Harkányban tartott sajtótájékoztatón közölte, az ormánsági gyerekek úszásoktatását lehetővé tevő uszoda biztonságos működtetésének elengedhetetlen feltétele a 2007-2013 közötti ciklusban elmaradt szennyvíz-beruházás. Mivel a tartaléklistára került fejlesztés tartalékkerete kifogyott, Vajszló esetében e célra 47 millió forint költségvetési átcsoportosítását kérte a kormánytól. Az összegből két, mintegy 30 köbméteres szennyvíztározó valamint egy ülepítő kerülne megépítésre. Mint kiemelte, nem tettek le arról sem, hogy ha a következő fejlesztési időszakban rendelkezésre áll rá forrás, a teljes településen megcsinálják a szennyvízhálózatot.

 

A HPC épületében tartott sajtótájékoztató alkalmával Tiffán Zsolt szólt arról is, hogy Siklóson, mint a kultúra egyik központjában fontos, hogy egy megfelelő zenei, művészeti, kulturális és tudományos központ épüljön. Ezért az országgyűlési képviselő 238 millió forint átcsoportosítását kezdeményezte a volt pártház, jelenleg a könyvtár melletti Szolgáltatóház átalakítására. Mint ismertette, tantermek mellett olyan egyéb helyiségeket is kialakítanának, mely méltóvá teszi, hogy a város lakosságának egy közösségi, művészeti, kulturális és tudományos színtere legyen.

 

Harkány számára 1,66 milliárdot tartalmaz a javaslat

 

A legnagyobb összegről szóló módosító indítvány Harkány városát érinti, mely – mint fogalmazott – egyértelműen a régió turizmusának fellegvára. A siklósi vár és a villányi borvidék mellett az országgyűlési képviselő az Ormánság kerékpárút-hálózatát, ökoturizmusát, látogatóközpontját és vízitúráit és sétahajózási rendszerét is említette, amikor ezek összekötését tűzte ki célul. Mint mondta, ezt a megfelelő források biztosításával – legyen az nemzeti vagy EU-s – kell megvalósítani.

 

Harkány esetében Tiffán Zsolt kiemelte, hogy a város tele van szállodákkal, éttermekkel és a szolgáltatóipar teljes spektrumával. Ezekkel olyan munkahelyteremtő potenciállal rendelkezik a település, melyet a fürdő fejlesztésével lehet még fokozni. Mint rámutatott, az új fejlesztések a teljes régió számára biztosítanak munkalehetőséget úgy a fürdő kerítésén belül, mint kívül.

 

Tudjuk, hogy a 2014-2020-as fejlesztési időszakban az Európai Unió nem adta meg a lehetőséget arra, hogy fürdőfejlesztésre EU-s források álljanak rendelkezésre, ezért nemzeti forrásból kell ezt megvalósítani – mondta az országgyűlési képviselő.

 

Példaként ismertette, az elmúlt években Hajdúszoboszló 6, Kisvárda 2,5 Szentes pedig 1,5 milliárd forintból fejlesztette fürdőjét.

 

Tiffán Zsolt köszönetet mondva emlékeztetett, hogy a kormány 2014 és 2015 év végén 215 majd 300 millió forintot biztosított Harkánynak, mely elég volt ahhoz, hogy a Lepke medence megújuljon illetve elinduljon egy belső felújítás, kialakítás. Most másfél milliárd forintot kérünk a költségvetés terhére – mondta az országgyűlési képviselő.

 

Harkány sorsát mindig is a politika vitte félre – mondta Baksai Endre Tamás rámutatva a fürdő 1949-es államosítására és a rendszerváltás után bekövetkező privatizáció is, amikor egy igazságtalan döntésnek köszönhetően – az össze baranyai fürdővel szemben – Harkány nem kapta meg a saját fürdőjét. Ezért a városnak vissza kellett vásárolni azt a Baranya Megyei Önkormányzattól, ami hosszú időre megpecsételte a sorsunkat, amíg versenytársaink nyugodt körülmények között elvégezték a szükséges fejlesztéseket – emlékeztetett a város polgármestere igazságosnak nevezve a javasolt kormányzati támogatás későbbi megítélését.

 

Egy évtizednyit lendítene a fejlesztések ütemén

 

A harkányi fürdő 2015-ben egymilliárd forint árbevételt termelt, melyből működési kiadás 7-800 millió forint – ismertette Hegyi Ákos. A Harkányi Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója kiemelte: évente mintegy 200 millió forint az, amit fejlesztésre, átalakításra fordíthat a fürdő, így az országgyűlési képviselő által javasolt másfél milliárd forint 8-10 évnyi előrelépést jelent.

 

A harkányiak és a környékbeliek régi álmát lehetne az összegből valóra váltani azzal, hogy a hármas medence befedésre és átalakításra kerülne – fogalmazott Hegyi Ákos. A harkányi gyógyfürdő nem csak egy egész évben nyitva levő egészségügyi intézmény, hanem egy 365 napban rendelkezésre álló strand- és élményfürdő is – tette hozzá.

 

A 2017. évi költségvetést a Parlament tavaszi ülésszakának végén, júniusban fogadja el.