Balesetek, határsértők a hétvégén

Belföldi hírek - szerző: HH

Százhatvannégy határsértőt tartóztattak fel hétvégén az ország területén, egy gyanúsított ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás. Baleset is akadt bőven: 159 sérüléssel, 9 halállal végződött.

 

Személyautó és kisbusz ütközött össze vasárnap hajnalban a Nagybajom és Jákó közötti úton. Könnyebb sérülések. 

 

Hétvégén 159 személyi sérüléses baleset történt. Kilenc halálos kimenetelű tragédia 11 ember halálát követelte. 51 esetben súlyos, 99 pedig könnyebb sérüléssel végződött.

 

A határon sem unatkoztak

 

Pénteken 63, szombaton 54, vasárnap 23 migránst tartóztattak fel, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. Az ország területén és más külső határszakaszokon 24 határsértőt fogtak el a hétvégén.

 

A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé.

 

Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

 

Az elmúlt héten a szerb-magyar határ környékén 224 migránst tartóztattak fel és kísértek vissza, a megelőző héten – július 25-től 31-éig – ez a szám 411 volt. Más külső határszakaszon és az ország területén júliusban csupán naponta néhány embert fogtak el, augusztus első hetében ez a szám már 95 volt – derül ki a rendőrségi összesítésből.