Nem szavazunk az olimpiáról. Egyelőre!

Belföldi hírek - szerző: HH

Nem sokkal azelőtt, hogy Róma is visszavonta szándékát a 2024-es olimpia megrendezésétől, Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója országos népszavazási kezdeményezést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak. Most kiderült, hogy nem lesz népszavazás a budapesti olimpiáról, mert a kérdés nem volt egyértelmű.

 

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt? hangzott a feltevés. Patyi András, az NVB elnöke azt a javasolta, hogy utasítsák el a kezdeményezést, a testület ezt követően szerdán 9:2 arányban nemet mondott rá.

 

Az indoklás szerint kérdés nem volt egyértelmű, mivel az emberek azt gondolhatják, hogy az olimpia megrendezéséről döntenek, miközben a szavazás csak egy törvényre vonatkozott volna. Az olimpiát pedig meg lehet a törvény nélkül is rendezni. válaszukban kitértek arra is, hogy már szervezeteket is létrehoztak, az Alaptörvény szerint pedig az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdésről nem lehet népszavazást kiírni.

 

Legutóbb viszont arról szavazott az ország, hogy akarjuk-e, hogy Brüsszel nem magyar állampolgárokat telepítsen Magyarországra.