Lebegő járdát építenek a Szársomlyón

Baranya - szerző: HH

Panorámasétányt, egy lebegő járdát és fogadóépületet építenek a Szársomlyón, a védett természeti területhez kapcsolódó szoborpark területén, amelyről madártávlatból lehet látni a szoborparkot és a környező panorámát.

 

A sétányt a Villányi-hegység legmagasabb területén élő magyar kikericsről nevezik el, amely Magyarországon csak itt fordul elő.

 

A projekttel a nemzeti park nyolc tájegységének negyvenkét helyszínén található Natura 2000 terület hálózatát mutatja be és népszerűsíti a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI). A fejlesztésekre 337 millió forintot fordítanak a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával.

 

2018 végéig felújítják a tanösvények és az e-tanösvények tábláit, pihenőhelyeket alakítanak ki a védett és a Natura 2000 területek közúti leágazása közelében, valamint madármegfigyelő tornyokat, leskunyhókat, madáretetőket, érzékeny területeket bemutató pallósorokat építenek a park területén.

 

A Natura 2000 hálózatban a DDNPI területén nyolc különleges madárvédelmi terület és hatvannégy különleges természetvédelmi terület van. A nemzeti park projektjében Natura 2000 nyílt napokat, konferenciákat, előadássorozatot, a Natura 2000 területeket népszerűsítő rendezvényeket, szakmai továbbképzéseket is szerveznek majd.