Nagy figyelmet kapnak idén az ittas vezetők

Baranya - szerző: KT

A napokban is lehet számítani finn típusú ellenőrzésre Baranya megye területén, melybe nagy rendőri erők lesznek bevonva – mondta Dakos József dandártábornok kedden, a Pécsett tartott évértékelőjén.

 

Mint a megyei főkapitány ismertette, az ilyen ellenőrzés lényege, hogy az adott útszakaszon közlekedő valamennyi autóst megállítják, az ellenőrzés azonban csak az ittasságra terjed ki és alig egy percet vesz igénybe. Ezt annak kapcsán jelentette be, hogy az elmúlt évben nőtt a személyi sérüléssel járó közúti baleseteket száma, ezek több mint 11 százalékában pedig a sofőr ittassága volt okolható. Mint mondta, hasonló ellenőrzésre lehet számítani a hétvégéken is, a megye több pontján.

 

A balesetek vezető okai továbbra is a gyorshajtás, kanyarodás, és az elsőbbségi jog meg nem adása, valamint a rosszul megválasztott követési távolság. 2016-ban 521 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, míg a megye útjain 24 balesetben 26 személy vesztette életét. Súlyos sérüléssel 167, végződött, könnyebb kimenetele 330 koccanásnak volt. Ittas állapotban 60 balesetet okoztak.

 

Baleseti okok megoszlása 2016-ban