Tűz, és egy eltűnt személy a pécsi börtönben

Baranya - szerző: HH/MTI

Megszólaltak a szirénák a pécsi börtönben, a napokban ugyanis berendelési gyakorlatot tartottak a Papnövelde utcában. A szituáció szerint az egyik alagsori raktárhelyiségben keletkezett tűz, a nagy füst miatt, pedig három ember nem tudott kimenekülni a helyiségből.

 

 

A segélyhívást követően nagy erőkkel vonultak a pécsi hivatásos tűzoltók a Baranya Megyei Büntetés Végrehajtási Intézethez, ahol a tűzoltásra kiképzett személyzet már megkezdte a felderítési feladatokat. Az eltűnt személyeket azonban nem találták meg.

 

A tűzoltók miközben megkezdték a tűzoltási feladatok előkészítését, mentőcsoportokat alakítva elindultak az eltűnt személyek felkutatására. A pécsi egységek hordágy és mentőkámzsa segítségével hozták ki az épületből a bennrekedteket, majd az ápoló személyzet egészségügyi ellátásban részesítette őket. A tüzet végül rövid időn belül megfékezték a beavatkozók.

 

Azokban az intézményekben, ahol zárt helyiségek vannak, csak az intézetek személyzetével szorosan együttműködve tudnak dolgozni a tűzoltók. Ilyen helyszínek például a büntetés-végrehajtási intézetek és elmegyógyintézetek is. A fogvatartásra rendszeresített létesítményekben történő bármely tevékenység, így a tűzoltás is, az intézmény parancsnoka, és az általa megbízott személyek utasításainak betartása mellett lehetséges.

 

A börtönben keletkezett tüzeknél figyelembe kell venni a létesítménybe történő bejutás időveszteségét. Az ilyen jellegű intézmények teherforgalmára rendszeresített bejáratok gyakran zsiliprendszerrel működnek, amelyek egyszerre egy járművet képesek átereszteni. Tűz esetén a személyzetnek egyéb feladatai mellett kell megoldani az áteresztő rendszer működtetését ezért várhatóan hosszabb vonulási időnövekedéssel kell kalkulálni a riasztási fokozat meghatározásánál. Figyelmet kell fordítani az épületekben tartózkodók nagy létszámára, a közlekedést akadályozó belső biztonsági rendszer rácsok ajtók által képzett akadályokra. A pécsi büntetés-végrehajtási intézet által szervezett gyakorlat megfelelő értékeléssel zárult.

 

fotók: Katasztrófavédelem