A postára betör a kilencvenes évek

Belföldi hírek - szerző: KT

A Magyar Posta könyvelt küldeményt követő rendszert fejleszt, mely 2018 közepére készül el. A postások kütyüket kapnak, és egy csomó értelmetlen szó és folyamat is eltűnik. 

 

A posta azt tűzte zászlajára, hogy átláthatóvá váljon a könyvelt küldemények folyamata, és nagy lépést tesz a digitalizációban is, egyebek mellett száműzi a papíralapú tértivevényt. Ha jobban belegondolunk, ez az egyébként értelmetlen szó így meg is semmisül.

 

A Magyar Posta stratégiai célja, hogy a piacvezető pozícióját megtartsa, erősítse, amit nehezít a logisztikai területen országosan meglévő humánerőforrás hiány – mondta az üggyel kapcsolatban Bártfai-Mager Andrea kormánybiztos. Nehéz dolga egész biztos nem lesz a közpénzből fenntartott vállalatnak, hiszen nem enged vetélytársat a piacra.

 

A könyvelt küldemények mindenki számára követhetőek lesznek a feladástól az átvételig. Mintegy 8 ezer postás kap a küldemény regisztrációjára való mobileszközt, a postákon – ők postahelynek hívják – digitális aláíró padokat helyeznek ki, a forgalmasabb területeken kézbesítők mobilnyomtatókat visznek magukkal.

 

A Magyar Posta szándéka szerint az új rendszer segítségével átláthatóbbá válik a teljes folyamat és kiküszöbölhető lesz az információhiányból származó bizonytalanság, emellett a rendszer biztosítani fogja az e-személyi igazolvány funkcióinak kihasználását is.

 

Arról nem beszéltek, hogy a jelenlegi rendszert alkalmasnak találó postai vezetők a pozíciójukban maradnak-e, de azt megjegyezték: a postának is lehetősége lesz jó szakemberek felvételére, megtartására.