Ma köszönt be a csillagászati tavasz, a terminátor tehet róla

Életmód - szerző: KT

Tudta, hogy a nap-éj egyenlőség idején a nappalok és az éjszakák nem is ugyanolyan hosszúak? Az egészet csak a terminátor teszi.

 

 

Korábban inkább március 19-én, míg az elmúlt évtizedben március 20-án jött el az a nap, amikor a nép szerint az éjszaka és a nappal ugyanolyan hosszú. De ez nem így van. Egy biztos, egész pontosan 10 óra 28 perckor beköszönt a csillagászati tavasz.

 

A néphiedelem szerint e nap vonzza a bőséget, innentől számítva hat hetünk van, hogy tevékenyen megvalósítsuk kitűzött céljainkat. Sokan vélik úgy, hogy a nappalok és az éjszakák a nap-éj egyenlőség idején egyforma hosszúak, de ez nem így van, az egyenlítőn a nappal megközelítőleg 12 perccel hosszabb az éjszakánál. És ehhez hogy jön a terminátor?

 

A Föld középpontjában állított, a Nap és a Föld középpontját összekötő egyenesre merőleges sík a földfelszínből a terminátornak nevezett gömbi főkört metszi ki, amely a nap-éj egyenlőség idején az egyenlítőre és minden szélességi körre merőleges, tehát ezeket felezi. Két ilyen időpont van az évben, márciusban és szeptemberben. A csillagok menetrendje szerint az őszi nap-éj egyenlőség szeptember 22-én lesz.

 

A tavaszi nap-éj egyenlőség napja egyébként bolygónk mozgásától függően változik, a 21. század közepére már a március 21. lesz általános. A nálunk tavaszi nap-éj egyenlőséget a déli féltekén ősziként tartják számon.