Felgyújtották a parlamentet egy titokban hozott választási törvény miatt

Nagyvilág - szerző: HH

Titokban módosítottak egy törvényt, ezért megostromolták és felgyújtották a paraguayi parlament épületét péntek éjjel. A szenátus olyan alkotmánymódosítást szavazott meg, amely lehetővé tenné Horacio Cartes államfőnek és elődjeinek, hogy újra indulhassanak az elnökválasztáson.

 

Az alkotmánymódosítás ellen tiltakozók betörték az épület ablakait, gumiabroncsokat gyújtottak, lebontották az épület körüli kerítést, majd összecsaptak a rohamrendőrökkel, akik vízágyukat és gumilövedékeket vetettek be ellenük. Kigyulladt a kongresszusi palota alsó szintje, de a tűzoltók megfékezték a lángokat.

 

A zavargásokban több politikus, újságíró és rendőr is megsérült. A 2013-ban megválasztott és trónjába kapaszkodó Horacio Carter államfő azt írta Twitteren: a demokráciát nem erőszakkal vívják ki vagy oltalmazzák, és biztosak lehetnek abban, hogy ez a kormány a továbbiakban is mindent megtesz a rend fenntartásáért a köztársaságban. Nem engedhetjük, hogy néhány barbár lerombolja a paraguayiak békéjét, nyugalmát és általános jólétét.

 

Az 1989-ben megbuktatott diktatúra után, a legtöbb latin-amerikai országéhoz hasonlóan Paraguayban is elfogadott törvény szerint nem lehetett a hivatalban lévő elnököt újraválasztani. A mostani módosítás viszont ezt lehetővé tenné, ám a szombati alsóházi támogatottság után ezt népszavazás is meg fogja előzni.


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.