Áfacsökkentést kezdeményezett a Fürdőszövetség

Gazdaság - szerző: HH

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezte a kormánynál, hogy a jelenleg érvényes 27 százalékos adókulcsról 18 százalékra csökkenjen a fürdőszolgáltatások áfatartalma. A tagság egységes támogatását élvező kezdeményezés szerint az új adókulcs január elsejétől lépne életbe – közölte Czeglédi Gyula ügyvezető elnök.

 

Összesen 550 magyarországi fürdőegységet – gyógy- és élményfürdőt, uszodákat – tartanak számon, amik évente közel 40 millió vendéget regisztrálnak, ezzel évente 144,4 milliárd forint bevételre téve szert. A foglalkoztatáshoz és a turizmust jellemző szezonalitás csökkentéséhez közel 8 ezer fő teljes munkaidős alkalmazásával járul hozzá a fürdőágazat.

 

Míg a 15 legnagyobb, nemzetközi jelentőségű fürdő a magas bel- és külföldi látogatószámának köszönhetően profitot termel, addig a jellemzően önkormányzati tulajdonban működő közepes és kis méretű fürdő döntő többségben forráshiányos, veszteséges, amit a tulajdonos önkormányzatok költségvetési forrásaikból fedeznek. Nemzetközi kitekintésben jelentős versenyhátrányt okoz, hogy az EU-tagországok közel fele alkalmaz 3-17 százalék közötti kedvezményes áfakulcsot, közöttük több szomszédos tagállam is – áll a közleményben.

 

A fürdőszolgáltatás áfakulcsának lecsökkentésével a hazai turizmus három fő szolgáltatási pillére – a fürdők mellett a szálláshelyek és a vendéglátás – teljes egészében a kedvezményes áfakörbe tartozna, ezzel jelentősen erősödne a teljes turisztikai ágazat tőkeereje és nemzetközi versenyképessége.

 

Az áfacsökkentésből eredően a fürdőknél maradó többletforrást a fürdők a bérek emelésre, állagmegőrzésre és infrastrukturális fejlesztésekre kívánják fordítani, tehát a megtakarítást visszaforgatják a nemzetgazdaságba.