Végtelen lehetőség – 400 milliót kaphat Sellye

Baranya - szerző: HH

Területi felzárkózást segítő programot indít a kormány összesen kétmilliárd forintból az öt leghátrányosabb helyzetű járásban – ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára jelentette be.

 

Czibere Károly hangsúlyozta, a Végtelen lehetőség elnevezésű program keretében öt érintett járásban, köztük Sellyén is egyenként 400 millió forint keretösszegből négy év alatt kell megvalósítani a nyertes programokat. A pályázatokat június 1-jétől szeptember 29-éig lehet benyújtani.

 

Az államtitkár kiemelte: a kormány az új kísérleti modellprogram segítségével a kiváló helyi kezdeményezéseket szeretné támogatni, de mivel a problémák – például az alulképzettség, az alulfoglalkoztatottság, a szociális gondok – nem állnak meg a települések határainál, a lehetőségeket járási szintre emelik.

 

A pályázat során összekötik az egészségügyi, lakhatási, szociális és foglalkoztatási problémákat, és komplex módon kívánnak segíteni. Mint mondta, igyekszenek feltárni a gondokat és célzottan adni ezekre hatékony választ.

 

A program legfontosabb céljának nevezte, hogy a leghátrányosabb helyzetű járásokban élő embereknek lehetőséget biztosítson a felemelkedésre. Emlékeztetett arra, hogy az előző hat évben, a társadalmi felzárkózás stratégiája keretében megalkotott programok során számtalan jó ötlet, módszer született az egyes településeken, és ezek kézzelfogható eredményeket hoztak.

 

Czibere Károly elmondta azt is, hogy elsősorban nagyobb, országos hálózattal rendelkező civil, karitatív vagy egyházi kötődésű szervezetek pályázatait várják, mert ezek már jól ismerik a kormányzat céljait, a módszereket, van rálátásuk, tapasztalatuk a programok sikeres végrehajtásában.

 

Sellye mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigánd és Gönc, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunhegyes és a szabolcsi Baktalórántháza számára áll rendelkezésre a pályázati összeg.