Eljárást indított az unió a civiltörvény miatt is

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Hivatalos felszólító levelet küldött Magyarországnak a brüsszeli testület, ezzel megindult az eljárás a nemrég elfogadott civiltörvény ügyében. Közben a felsőoktatási törvény miatt folyó eljárás is új szakaszába ért.

 

Az EB közlése szerint a jogszabály indokolatlan beavatkozást jelent az uniós alapjogi chartában garantált jogokba, különösen az egyesülési szabadság terén, illetve a magánélet és a személyes adatok védelmét illetően is aggályokat vet fel. Emellett a törvény indokolatlanul és aránytalanul korlátozza a tőke szabad mozgását, azáltal, hogy bejelentési és nyilvánosságra hozatali követelmények diszkriminatívak, és komoly adminisztratív terhet jelentenek az érintett szervezetek számára.

 

A törvény akadályozhatja a civil szervezeteket az adománygyűjtésben, korlátozva a tevékenységüket. Az intézkedéseknek elrettentő hatásuk lehet, és megnehezítik az érintett szervezetek finanszírozását.

 

És akkor mi van?

 

Gyakorlatilag semmi. A magyar hatóságoknak egy hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a kifogásokra. Ha ezt nem teszi vagy olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Budapestnek. Ezt követően akár az Európai Unió Bírósága elé vihetik az ügyet.

 

Egy már van

 

Az EB a felsőoktatási törvény módosítása miatt áprilisban indított Magyarország ellen eljárást. Csütörtökön indokolással ellátott véleményt küldtek a kormánynak, ami az eljárás előbb említett második szakaszát jelenti és hazánknak egy hónapja van arra, hogy összhangba hozza az uniós elvárásokkal a felsőoktatási törvényt.