Harkányi fagyizó bukott az ellenőrzéskor

Helyi - szerző: HH

A NAV Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai az elmúlt hetekben külföldi érdekeltségű fagylaltozókat ellenőriztek. A leggyakoribb mulasztás a feketefoglalkoztatás és a bizonylatkiadás elmaradása volt.

 

A revizorok és pénzügyőrök ellenőrizték a nyugtaadást, a személyzet foglalkoztatását, az alapanyagok származását, valamint azt, hogy a forgalomszámlálás adatai mennyiben egyeznek meg az online pénztárgépben rögzített adatokkal. A 28 ellenőrzés közel felénél, 12 esetben tártak fel hiányosságokat, melyek közül a legsúlyosabb a nyugtaadás elmulasztása illetve a feketefoglalkoztatás volt.

 

Egy harkányi fagylaltozóban – miután a revizorok nem kaptak nyugtát és kiderült, hogy a dolgozót sem jelentették be – a forgalomszámlálás mellett döntöttek, amelynek hatására a regisztrált vásárlások ötszörösére, a bevallott bevétel pedig négyszeresére emelkedett a korábbi napok forgalmához képest.

 

Mohács nyert

 

Egy mohácsi cukrászdában szintén egy be nem jelentett alkalmazott mulasztotta el a nyugtaadást. A forgalomszámlálás eredményeként itt már hétszeresére nőtt a bevétel.

 

Be is zárathatják

 

Mind a nyugtaadás elmulasztása, mind a feketefoglalkoztatás egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal járhat, ráadásul a feketefoglalkoztatás esetében már első alkalommal 12 napos üzletlezárással végződhet az eljárás. Amennyiben pedig a forgalomszámlálás kirívó forgalomnövekedést mutat, az adózó számíthat utólagos adóvizsgálatra is.

 

A nyári szezonban a NAV munkatársai a megye területe mellett a Balaton partján folytatják az ellenőrzéseket.