Új bírságolási rendszer: jön az óvadék, megy a figyelmeztetés

Belföldi hírek - szerző: HH

Egy parlament elé került rendelettervezet szerint változna a közigazgatási bírság rendszere: míg egyes esetekben óvadék is enyhítené a szigort, máskor a figyelmeztetést sem lehetne alkalmazni.

 

A figyelmeztetés után a fokozatosság elvét tekintve a közigazgatási óvadék kerül majd a közigazgatási bírság, végül pedig a tevékenység végzésétől való eltiltás és az elkobzás következne.

 

A fokozatosság elve szerint enyhébb esetekben csak figyelmeztet a hatóság, mely egy év alatt elévül. A mostani szabályozás szerint ezt a lépcsőt követi a pénzbírság, ám e kettő közé kerül be a közigazgatási óvadék. Ez annyit jelent, hogy ha a figyelmeztetéstől számított egy év alatt újabb, a rendeletben nevesített szabálysértés követ el az illető, még mindig nem bírságot kell fizetnie, hanem egy óvadékot, melyet visszakap, ha a következő esztendő során nem kapják hasonló miatt el.

 

Nincs lehetőség az enyhébb szankciókra néhány szabálysértésnél, tehát a szigorodó szabályok értelmében sem figyelmeztetésnek, sem óvadéknak nem lesz helye

 

     gyorshajtás,

     ittas vezetés,

     behajtani tilos és kötelező haladási irány figyelmen kívül hagyása,

     biztonsági öv használatának elmulasztása,

     piros jelzésen való áthajtás,

     vasúti átjárón való áthaladás szabályainak megsértése,

     és a leállósáv jogosulatlan használata esetén.