Szijjártó: garantáljuk, hogy Ukrajnának ez fájni fog

Nagyvilág - szerző: HH

Magyarország az Európai Unióban blokkolni és vétózni fog minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban – jelentette ki Szijjártó Péter.

 

A külgazdasági és külügyminiszter ezt azután közölte, hogy Petro Porosenko ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt. Garantáljuk, hogy Ukrajnának mindez fájni fog a jövőben – fogalmazott a jogszabály aláírásával és az arra adott magyar reakcióval kapcsolatban a magyar diplomácia vezetője.

 

Szijjártó Péter szavai szerint szégyen és gyalázat, hogy Ukrajna elnöke aláírta az oktatási törvényt, ami a kisebbségi nyelveken – így magyarul is – egyes osztályokban megtiltja az oktatást. A törvény alapján a nemzeti kisebbségeknek ötödik osztálytól felfelé – az anyanyelvi tárgyak kivételével – minden tantárgyat ukránul oktatnak majd.

 

Porosenko eddig arról beszélt, hogy Ukrajnát közelebb akarja vinni Európához, a mostani döntésével azonban jó messzire távolodott Európától, éppen az ellentétes irányba tett egy hatalmas lépést – mondta Szijjártó Péter.