Az USA és Izrael is kilép az UNESCO-ból

Nagyvilág - szerző: HH

Az Egyesült Államok 2018 utolsó napjával kilép az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből, az UNESCO-ból. A döntést a szervezet Izrael-ellenességére hivatkozva jelentette be a washingtoni külügyminisztérium.

 

Washington az állandó tagság helyett megfigyelői státuszt kíván majd fenntartani az UNESCO-ban, melynek tevékenységében meglátásuk szerint alapvető reformokra lenne szükség.

 

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő bátornak nevezte az amerikai döntést, majd ő is bejelentette, az USA-val együtt kilép az ENSZ párizsi székhelyű szervezetéből.

 

Az 1945-ben létrehozott, 195 tagállamot és 10 társult államot tömörítő UNESCO a nevelés, a tudomány és a kultúra területén hivatott szolgálni a békét és a biztonságot a világban. Ennek érdekében világszerte különböző programokat támogat, például az írástudatlanság leküzdése vagy a nők egyenjogúságának előmozdítása terén elősegítésére. Az UNESCO dönt a világörökség helyszíneiről is, legutóbb júliusban a ciszjordániai Hebron városát nyilvánította a palesztin világörökség helyszínévé.