Két héten át tartott a piac ellenőrzése

Baranya - szerző: HH

A NAV baranyai munkatársai a Pécsi Vásárcsarnokban 12 napon át ellenőrizték a kereskedőket és árusokat, mely során elemezték az online pénztárgépek adatait és próbavásároltak is. Az ellenőrzések ötödében állapítottak meg szabálytalanságokat az ellenőrök.

 

Az akció ideje alatt a hivatal munkatársai figyelemmel kísérték az online pénztárgépek adatait, elemezték a forgalom alakulását és sok árust, üzletet személyesen is meglátogattak a csarnokban – közölte a hatóság. mint kitértek rá, volt, akinél készpénztöbbletet találtak a kasszában, és az árus nem tudta igazolnia különbözetet, valamint volt olyan kereskedő is, akinél hiányzott pénztárgépnapló.

 

A forgalommonitoringnak köszönhetően az akció idején átlagosan harmadával növekedett a pénztárgépekbe beütött összegek nagysága, és a kiállított nyugták száma. Kirívó eset volt az a kereskedő, akinél a forgalom 170 százalékkal, a kiadott nyugták száma pedig 240 százalékkal növekedett.

 

A pénztárgép használatra nem kötelezett árusok közül négyen mulasztottak el nyugtát adni, az egyik kereskedő pedig az online pénztárgéppel párhuzamosan kézi bizonylatot is használt.

 

A piaci ellenőrzések folytatódnak tovább, nem csak Pécsett, hanem a megye más településein is – szögezi le a NAV.