Adózás: éltek a lehetőségekkel a baranyaiak

Baranya - szerző: HH

Az elmúlt évről benyújtott személyijövedelemadó-bevallásban az adózók negyede érvényesített családi kedvezményt, de sokan vették igénybe az első házasok, valamint a súlyos fogyatékosság kedvezményét is.

 

A 2016-ban megszerzett jövedelmek adókötelezettségét többféle kedvezménnyel is csökkentették az adózók Baranyában – közölte a NAV. A családi kedvezményt 39 ezren érvényesítették 46,1 millió forint összegben, az egy adózóra jutó családi kedvezmény átlagos összege pedig meghaladta az 1 millió forintot. A családi járulékkedvezménnyel további 1,8 milliárd forinttal tudták csökkenteni a kötelezettségüket a bevallók.

 

Több mint ezerhétszázan igényelték az első házasok kedvezményét összesen 471 millió forint összegben. A súlyos fogyatékosság kedvezményét 2016-ban 8 ezren vették igénybe, így 506 millió forinttal tudták csökkenteni adójukat az érintettek.

 

Az adóhatóság felhívja a figyelmet: 2017-ben is élnek ezek a kedvezmények, ezért érdemes odafigyelni a feltételekre, hogy az igénylésük ne maradjon el.