Egy másik szezon – a falopás volt a téma

Baranya - szerző: SZTO

A Szigetvári Rendőrkapitányság kezdeményezésére közös munkaértekezleten vettek részt a szigetvári, árpádtetői és sellyei erdészek, valamint a siklósi és szigetvári rendőrök. A rendezvényt Keszi László, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg.

 

 

A Sellyei Erdészetet Molnár Tamás igazgató, a Szigetvári Erdészetet Sajgó Ferenc igazgató, az Árpádtetői Erdészetet Kincses Miklós erdőgondnok, a Siklósi Rendőrkapitányságot dr. Harmati Béla rendőr ezredes kapitányságvezető, míg a Szigetvári Rendőrkapitányságot Máté Szabolcs rendőr alezredes kapitányságvezető képviselte.

 

Az értekezlet fő témája a falopások megelőzése, visszaszorítása volt. A résztvevők megtárgyalták a bűnmegelőzési területen nyitva álló lehetőségeket, így különösen az élőerős és technikai eszközökkel támogatott őrzésvédelmet, és a közös szolgálatok végrehajtását. Emellett szó esett a fa szállítmányok ellenőrzési módszereiről, a kötelezően előírt kísérő okmányok hatósági ellenőrzéséről, továbbá megállapodtak közös képzések megtartásában is.

 

A falopások megelőzésével kapcsolatban több pontot is megfogalmaztak, mellyel az erdőtulajdonosok elejét vehetik a káresetnek vagy megkönnyíthetik a felderítést.

 

     Falopások megelőzését és felderíthetőségét a gyakoribb területbejárásokkal segítsék.

 

     Minél gyakrabban, változó időpontokban ellenőrizzék a tulajdonukban lévő erdőterületeket.

 

     Ha gyanús személyeket látnak a területen, próbáljanak meg minél több részletet megjegyezni (a személyek magassága, öltözete, különös ismertetőjeleik, gépjárművük rendszáma, típusa, színe), mert egy megfelelő személyleírás sokban segítheti a rendőrség munkáját.

 

     Vadkamera felszerelésével nagymértékben hozzájárulhatnak a falopások megelőzéséhez és felderítéséhez.

 

     Amennyiben bűncselekményre utaló körülményt tapasztalnak, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 107, 112 ingyenesen hívható központi segélyhívó számainak valamelyikén.

 

 

A házaló tűzifa árusítás is veszélyeket rejt

 

Ne engedjenek be idegen személyeket lakásukba, udvarukba – figyelmeztet a rendőrség. A tűzifa vásárlása előtt minden esetben győződjenek meg annak eredetéről, és kérjenek az áruról származási igazolást, mérlegelési jegyet.

 

Az elkövetők az alkalmi tüzelőanyag árusítást a trükkös lopás egyik módszereként is alkalmazzák, gyakran időskorú áldozatokat kiszemelve maguknak. Amennyiben családjukban idősek élnek, a tűzifa vásárlásakor, szállításakor legyenek segítségükre, ne hagyják őket egyedül.

 

Előfordulhat, hogy a valósnál jóval alacsonyabb áron hirdetett tűzifa árusításának hátterében csalók állnak, és így a megrendelt tűzifa nem a megbeszélt mennyiségben, vagy minőségben kerül a vevőhöz.

 

A csalók jellemzően a megrendelt faanyag mennyiségének mérésekor csapják be gyanútlan áldozataikat, és mire ez kiderül, az alkalmi árusok már messze járnak.

 

A másik, gyakran előforduló trükk, hogy nem a megbeszélt minőségű fát szállítják le, és a vételár kifizetését követően szintén gyorsan továbbállnak. Amennyiben bűncselekmény áldozataivá válnak, hívják a rendőrség 107, 112 ingyenesen hívható központi segélyhívó számainak valamelyikét!