A kormány kiáll Lengyelország mellett

Nagyvilág - szerző: HH

A magyar kormány nem támogat semmiféle fellépést Lengyelországgal szemben – jelentette ki Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt annak kapcsán mondta, hogy az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén megszavazták a lengyel jogállamiságról szóló határozatot, amelynek alapján a testület elkezdi előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását Lengyelországgal szemben.

 

A miniszter közölte: Budapest minden lépést kész megtenni azért, hogy Varsót segítse. A hetes cikkely megindítása kapcsán uniós szavazati jogától csak akkor lehet az országot megfosztani, ha abban valamennyi tag egyhangúlag állást foglal. Magyarország valószínűleg vétójával segíti majd Lengyelországot.

 

Lázár János, úgy értékelte az intézkedést, hogy az EP megtámadta Lengyelországot és a lengyel függetlenséget, amivel átlépte az EU működésére vonatkozó szerződéses kereteket, visszaél a hatalmával.

 

A bizottság megállapítása szerint Lengyelországban megfelelő konzultáció és alkotmányossági felülvizsgálat nélkül került sor olyan jogalkotási folyamatokra, mint az állami média, a büntetőjog, a rendőrségre és a civil szervezetekre vonatkozó törvények, a menedékjog és a nők jogai terén, melyek felveti a fékek és ellensúlyok, illetve az alapvető emberi jogok szisztematikus ellehetetlenítésének kockázatát.