Ő Baby, és mind a három tonnájával fellép szerdán

Helyi - szerző: KT

Huszonöt kamionnal érkezett a Circus America Harkányba. A 30 fős nemzetközi társulat nyolcvan állatot hozott, melyek egy része a sportcsarnok mellett legelészik. Szerencsére csak egy része, mert amikor megtudtuk, mit rejt az egyik kamion, nem akartuk elhinni.

 

 

Ekkora cirkusz talán még nem is volt Harkányban. Az ezer fős sátruk a legkisebb, ami így is elfoglalja a teljes parkolót. Kedd délután kezdték felállítani, ugyanis hétvégi, mohácsi állomásuk előtt szerdán itt is tartanak egy előadást. A 18 órakor kezdődő mutatványra egy ezres a belépő, és ahogy a társulat vezetője, Oliver ígéri, a fűtött sátorban akár pólóban is végig lehet nézni anélkül, hogy fáznánk.

 

Oliver édesanyja magyar, édesapja amerikai – derült ki a tengerentúlon is turnézó cirkusz kulisszái mögött, amikor épp a nézőtér szerkezetét rakja össze embereivel. A füvet tépkedő elefánt felé fordulva bemutatja: ő Baby, a 45 éves és 3,2 tonnás indiai elefántlány. Négy éve van náluk, társa most épp a Magyar Nemzeti Cirkusz porondján lép fel. Amikor az állatok tartásáról faggatjuk, kicsit abbahagyja a munkát és megjegyzi: ezek az utolsó cirkuszi elefántok Európában. Újat már nem szabad beszerezni. Az állatvédők miatt. A magyarok még elvannak, de Romániában ez már nagy gond – mondja. Hozzáteszi: ha az állatvédők féltik az állatokat, menjenek ki és nézzék meg, hogy tartják őket, és ha valami nem tetszik, büntessenek, de ez így nem jó. Az állatok szeretik a gazdáikat és a tanulás inkább játék nekik, mint munka.

 

Az elefánt szemmel láthatóan inkább barát számukra, mint munkatárs. Egyikük meséli, nyáron a Dunára is levitték fürdeni. Nem ám megkötve. Játszottak. Valahol videó is van.

 

 

Baby nagyon békés, fényképezőnk felé nyúlkál, láthatóan nem zavarja, hogy kattog, bár kissé csalódott, amikor rájön, ezt nem tekerheti a szájába. Sebaj, bőven akad járókelő, aki hoz neki zöld ágat az út túloldalán még zöldellő bokorról. Mutatványa mellett egyébként a gyerekek fel is ülhetnek majd rá a szünetben, piruetteket fog bemutatni. És hogy mi az, amit még soha nem láttunk cirkuszban? A képek alatt eláruljuk.

 

 

 

 

fotók: Kacsúr Tamás

 

Nincs ám minden állat kint – mondta Oliver. Az egyik kamion felé mutatva elárulta: a showban a kint lévő tevék, bivalyok, pónilovak és Baby mellett még krokodilok is szerepelnek.