Herendi Ferenc: nem csak számában lesz több program jövőre

Helyi - szerző: HH

Az idei mintegy 70 program után jövőre pályázat is segíti a városi rendezvények szervezését, tárházát – az új elemek mellett meglévőket is színesítve. A következő esztendő kétszáznál is több eseményt tartogat Harkány számára.

 

 

Miután a jövő évi fellépők egy része már korábban nyilvánossá vált, az elmúlt esztendőről és a 2018-as tervekről Herendi Ferencet kérdeztük.

 

Azt gondolom, hogy azok a rendezvények amelyeket nem mosott el az időjárás sikeresnek mondhatóak – szögezte le a művelődési ház vezetője. Az igen jól sikerült Lecsófesztivál direkt a helyieknek szólt, és sikeresnek értékelhető a gasztronap is. A Szüreti Fesztiválról a rossz idő ellenére is kedvező visszajelzések érkeztek. Idén újdonság volt csütörtökönként a szabadtéri mozi, amit eleinte kevesebben kerestek fel, de később a padok adottságai ellenére is teltházassá nőtte ki magát és a rendszeresen kilátogatók már plédekkel, székekkel érkeztek. Ezeket a programokat mindenképp megtartjuk jövőre is – szögezte le a szervezésért felelős intézményvezető.

 

Ha elindul a sétány felújítása, a programok zöme a művelődési ház előtt kaphat teret – mutatott a Zsigmondy sétány projektjére, mely várhatóan tavasszal veszi kezdetét.

 

A Hangfürdők, esti mozik és egyéb fellépések számára azért is kedvező az ideiglenesen kialakításra kerülő művelődési ház előtti rendezvénytér, mert rossz idő esetén be lehet hozni a programokat a művelődési házba, hiszen minden adott, így a büfé helyiség, színpad, mosdók – jelezte az intézmény vezetője.

 

 

Több új rendezvény jön 2018-ban

 

Mindenképp lesz egy új nyári programelem, azért, hogy az itt lévők minden nap kapjanak valamit. Szerdánként szeretnék egy olyan programsorozatot csinálni, mellyel bemutatjuk Harkány kulturális értékeit.

 

Az újonnan alakult művészeti és kulturális egyesület tagjai bemutatkoznának a közönségnek, így egyebek mellett a Harka Dalkör, nyugdíjas klub és a Harka Táncegyüttes vagy az ifjúsági fúvószenekar is bemutatná hagyományait.

 

Még egy nagyszabású dologra a készülünk, mely tervezési szakaszban van. Big Band és az Ifjúsági Fúvószenekar egy új formációt hozna létre, mely kérésemre egy street band vagy brass band lenne. Azt szeretnénk, ha egy héten többször végigmennének a város vendéglátó helyein és ott megállva szórakoztatnák a vacsorázó közönséget.

 

 

Bevált a Szüreti Fesztivál régi-új helyszíne

 

A turistáknak szól, de a helyi igényeket is igyekszünk kielégíteni a Szüreti Fesztivállal – mondta Herendi Ferenc. A program remekül illeszkedik abba az elképzelésbe, ami szerint az idegenforgalmi szezont minél inkább igyekszünk kitolni, minden nap valami pluszt adni a környező településekhez képest és kiváló alkalom arra, hogy megismertessük a várost azokkal, akik még nem jártak itt.

 

A Bajcsy-Zsilinszky utcai helyszínnel kapcsolatban a művelődési ház első embere leszögezte: azt szeretné, ha az jövőre is ott kerülne megrendezésre. Úgy érzem, hogy a hozzá fűzött reményeket a rossz idő ellenére is biztosította ez a tér – fogalmazott. Mint kiemelte, gesztus volt az ide érkező turisták részére, hogy a városvezetés ingyenessé tette a fesztivál idejére a parkolást. Emellett a régi helyszín, a Kossuth utca lezárása sem jelentett többletköltséget a buszok elterelése miatt.

 

Amellett, hogy sokkal olcsóbb ennek a rendezvénytérnek a kialakítása, mint a főutcán, a fesztivál szempontjából sokkal élhetőbb is. Nem összevissza jönnek az emberek, hanem megvan mindennek a helye – értékelte az igazgató.

 

A város lakosságától is pozitív visszajelzés érkezett: a rossz idő ellenére sokan azt mondták, hogy ennek fesztivál hangulata, igazi harkányi feelingje volt. Ami a városban élőknek a legjobban tetszett, hogy nincs lezárva a belváros, zavartalanul tudnak közlekedni – tette hozzá.

 

 

Egy új pályázat is hoz programokat

 

Most kerülnek kialakításra azok a programok is, melyek egy nemrég elnyert pályázat révén valósulhatnak meg. A több mint 150 rendezvény között olyanok is körvonalazódnak, mint az ifjúságot megszólító Harkányi Fiatalok Klubja, vagy munkakeresők részére vállalati workshopok.

 

Példaként Herendi Ferenc megemlítette a partneri együttműködés keretében szerveződő pécsi látogatást, ahol a sörfőzde HR- illetve a helyi igazgatója tart egy előadást és mutatják meg a gyártás folyamatát.

 

A pályázat köré szerveződő programok között lesz például Való Világ Műhelymunka is, ahol a többi település városgazdálkodásánál lévő helyi termékek munkafolyamatát mutatjuk be, és lesz lehetőség azok gyakorlására is.

 

Olyan programokat szeretnénk létrehozni, aminek van haszna is – fogalmazott az intézményvezető, hozzátéve: szempont, hogy az esetleges álláskeresők arra fordíthassák a megszerzett tapasztalatokat, hogy az megkönnyítse a munkába állást illetve be tudjak annak világába illeszkedni.

 

Jelezte: az új elemként jelentkező és a meglévőket színesítő programokkal – tekintettel az ifjúságra is – szeretnének odafigyelni arra, hogy az valóban érdekelje is a célközönséget.