Hidegháborúra emlékeztető aktivitást tapasztaltak a mélytengeri kábelek körül

Nagyvilág - szerző: HH

Nem válaszolt az orosz védelmi minisztérium a Wahington Post megkeresésére, melyben azt firtatják, miért tapasztalható szokatlan tengeralattjáró-tevékenység az Atlanti-óceán mélyén húzódó távközlési kábeleken.

 

Mint a lap beszámol róla, a hidegháború óta nem lehetett akkora aktivitást tapasztalni az északi medencében, ahol most az Amerikát és Európát összekötő létfontosságú telekommunikációs kábelek találhatóak. Az est a NATO-t is nyugtalanítja.

 

A szokatlan aktivitást Andrew Lennon, a NATO tengeralattjáró-flottájának parancsnoka is elismerte, ám arról nem nyilatkozott, tudnak-e bármilyen konkrét esetről, mely ezzel összefüggésben állhat. A NATO tengeralattjárók felderítésére és ellenük intézett támadásra is alkalmas repülőket küldött az érintett terület fölé, miközben egy hidegháborús megfigyelőbázist is újra üzembe állít.

 

Az oroszok tevékenysége kapcsán nem feltétlenül a kábel megrongálása miatt kell aggódni, inkább a lehallgatás, mint az elektronikai hadviselés egyik eszköze miatt aggasztó a jelenlétük.