Ennyit a kakasról, jön a kutya éve

Életmód - szerző: KT

Kína egyik legnagyobb ünnepét, a szilveszter és karácsony ötvözetéhez hasonlító holdújévet három héten át köszöntik. Időpontja mindig változik, és olyan bonyolult kiszámolni, hogy az ország lakói is csak a hivatalos naptárból értesülnek róla.

 

A hiedelem szerint amikor Buddha magához hívta a Föld állatait, tizenketten jelentek meg. Elsőként a patkány érkezett, akit a bivaly, a tigris, a nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya és a disznó követett. Így születtek a kínai jegyek, melyek váltakozásával a holdéveket különböztetik meg.

 

Az tavaszünnep idén február 15-én – a keleti országrészben 16-án – kezdődik és a következő holdtöltéi tart. Ez idő alatt Kínában megáll az élet, szinte mindenki szabadságra megy a leghosszabb családi ünnepen, melynek szigorul rendje van.

 

Az első estén hagyományos családi vacsorát tartanak, majd az újév első napján szeretettel adóznak a Föld és az ég isteneinek. Második napon az ősök mellett a kutyákat ünneplik, ugyanis számukra ez minden kutya születésének napja. A harmadik és negyedik nap a vejeké, az ötödiket pedig a vagyon istenének áldozzák. Ezt követően megbolydul Kína, ugyanis mindenki útra kel, hogy meglátogassa távol élő szeretteit.