Hófúvás nehezíti a közlekedést Baranyában

Baranya - szerző: HH

Az előrejelzések szerint Baranya megyében a mai nap folyamán akár 50 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekre is számítani lehet, melyek az eddig lehullott és a várhatóan érkező friss havat is megemelhetik, így hófúvásos szakaszokat eredményezhetnek.

 

Régiónk útjai a csütörtök délelőtti órákban lehullott kisebb mennyiségű hó ellenére jól járhatóak, fennakadásra nem kell számítani.

 

A meteorológiai előrejelzések alapján csütörtökön legfőképp a Dunántúlon várható számottevő havazás, ahol napközben újabb jelentős mennyiségű 5-15 cm friss hóréteg is kialakulhat. Az eddig lehullott és a csütörtöki napra érkező további friss havat a nagyobb erejű széllökések könnyen újra és folyamatosan a közutak burkolatára juttathatják.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még a téli üzemeltetési időszak előtt, novemberben kihelyezte valamennyi megyében a hófogó rácsokat, oda, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége. Az ilyen időjárási körülmények között kialakuló havas szakaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes – mivel a szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat a burkolatra, ezért eredményesen csak a viharos széllökések befejeztével tud fellépni a közútkezelő. A társaság a saját gépparkja mellett szükség esetén a szerződéses alvállalkozóit is az utakra rendeli, hogy a hófúvásos szakaszokon folyamatosan be tudjanak avatkozni.