VI. Harkányi Szabadegyetem

Helyi - szerző: KT

2010. november 6 és 11 között hatodik alakalommal Bereczky Ildikó református lelkész És Horváth Tamás iskolaigazgató szervezésében zajlott le a Harkányi Szabadegyetem. Idei évben a „Család és nemzet” témájában, keresztény beágyazottsággal, ismét gazdag és érdekes előadássorozattal vonzott messziről idelátogató érdeklődőket is. A rendezvényeknek a Thermal Hotel valamint a Hotel Korona adott otthont.

Első nap dr. Vassné Baki Ilona református lelkész a bibliai család szentségéről tartott előadást, taglalva a családi kötelék szerepét a bibliai időkből, majd Topolánszkyné Zsindely Katalin gyógypedagógus, pszichológus és családterapeuta valamint Topolánszky Ákos, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatóhelyettesének előadását élvezhették az érdeklődők. Az estet a Muzsikás Együttes és Petrás Mária zenés műsora zárta.

Második nap délutáni előadássorozatát dr. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató indította. Ezt követően Soltész Miklós államtitkár majd dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő beszélt az állam napjaink produktív családpolitikájáról. Az estét a Kaláka együttes zenéjével, Kányádi Sándor társaságában zártuk.

November 8-án az előadássorozat Varga Domokos György újságíróval, a Szilaj Csikó szerkesztőjével, a Kutyafülűek szerzőjével való beszélgetéssel vette kezdetét, aki a nemzetiességről, a családról, édesapja munkásságáról és életéről beszélt. Simon András grafikus soron követő „Életed üzenet” című bemutatója felejthetetlen élményt nyújtott a Szabadegyetemre látogatók számára. Berecz Andrást fiatal művészek kíséretében érkezett hozzánk, akikkel a magyar zenetörténetben is felbukkanó nyelvű, csupán látszólag távoli nép, a csuvas zenéjét hozta el. Ezzel a nagy érdeklődést keltő népzenei esttel búcsúztunk az estétől.

Keddi napot – immáron a Hotel Koronában – Simó József, a neves Wass Albert kutató „Maradnak az igazak” estébe nyúló előadása kezdte meg. Dizseri Eszter sajnálatos megbetegedése révén nem tudott megjelenni, de a nemzetformáló nagyasszony és az első magyar filmrendezőnő, Tüdős Klára életét bemutató filmet a Szabadegyetem résztvevői rendelkezésére bocsátotta. Az estét a Tópart együttes műsora zárta.

Szerdán a keresztény család és a nemzetről esett szó Bíró László püspök jóvoltából, majd Bereczky Örs, Galánthay Zsombor és Bánffy Farkas beszélgetett a régi magyar arisztokráciáról, a Teleki és Bánffy családokról. A rendezvénysorozat utolsó napja az irodalomé volt, dr. Szabó Szabolcs tanár jóvoltából, majd nemzetközi viszonylatban is kitűnő kiválóságunk, a Harkányi Big Band együttes zenéjével búcsúztunk a Szabadegyetemtől.

KT