Orbán most régi vágású kereszténydemokráciát akar

Belföldi hírek - szerző: HH

Három miniszterelnök-helyettese lesz az új kormányban – mondta Orbán Viktor az állami rádióban. A miniszterelnök azt is elmondta, most milyen országot akar építeni.

 

Az ország irányítója kijelentette azt is: most úgy látom, a következő időszakban nem lesz olyan fejlemény, ami elvonja az energiáimat a kormány irányításától.

 

Semjén Zsolt KDNP-elnök általános helyettes lesz – aki a nemzetpolitikáért, az egyházakért és a magyarországi kisebbségekért felel majd -, Pintér Sándor belügyminiszter nemzetbiztonságért felelős, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig egyúttal gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettesként dolgozik majd.

 

Mint jelezte, kormánya kereszténydemokrata szellemiségű, tehát mi nem vagyunk liberálisok, és nem liberális demokráciát építünk – fogalmazott, hozzátéve, mi itt egy kereszténydemokrácia fölépítésén dolgozunk, európai hagyományokon gyökerező, régi vágású – ezt is mondhatnám – kerészténydemokrácia fölépítésén.

 

Kijelentette: Magyarországnak és Közép-Európának semmilyen – sem jogállamisági, sem költségvetési – vitától nem kell félnie. Hozzáfűzte: jogállamiság ügyében Magyarország különösen nyugodt lehet, mert 2013-ban teljesen átvizsgálták, és papírunk van arról, hogy a jogállamiság rendben van. Az Európai Néppárttal folytatott szerdai tárgyalásairól a miniszterelnök azt közölte: jövőre európai parlamenti (EP) választás lesz, amelynek fő témája nem lehet más, mint a migráció, amelyről eddig csak a magyarok mondhatták el a véleményüket. Az EP-választás ezért egy „nagy népszavazás” lesz a bevándorlásról – fogalmazott, hozzátéve: felajánlotta a Fidesz és személyes részvételét egy nagy néppárti kampányban. Szerinte egyébként az EP-ben most nem a néppárté a legnagyobb frakció, hanem Soros Györgyé.