Tájékoztató kampány indul a diákmunkásoknak

Gazdaság - szerző: HH/MTI

A diákmunkavállalók tájékoztatása, illetve a diákok munkajogi problémáinak megoldása érdekében kötött együttműködési megállapodást a JOGpontok jogsegélyhálózat és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

 

Magyarországon évente 200 ezer fiatal, köztük 100 ezer felsőoktatásban résztvevő hallgató vállal munkát diákként. A diákok többsége a nyári időszakban tesz szert az első munkaerőpiaci tapasztalatokra, ezért is van szükség a tanulók megfelelő felkészítésére – mondta Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke.

 

Szabó Imre Szilárd, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) titkárságvezetője, munkajogász elmondta: a JOGpontok és a HÖOK közötti együttműködés részeként a diákoknak információs kampányt indítanak, amelyben bemutatják a munkavállalás lépéseit, az egyes foglalkoztatási formákhoz tartozó szerződéseket, illetve azt, hogy a diákok milyen bérezésre számíthatnak.

 

A diákokat érintő munkaügyi problémák sokszor tudatlanságból fakadnak, és jellemzően a kisebb cégeknél fordulnak elő. Példaként a diákok nem megfelelő bejelentését, illetve a törvényes munkaidő be nem tartását említette a munkajogász. A problémák elkerülése érdekében javasolta, hogy a diákok ellenőrizzék ügyfélkapu segítségével, hogy munkaadójuk teljesítette-e bejelentési kötelezettségét. Magyarországon évente 200 ezer fiatal, köztük 100 ezer felsőoktatásban résztvevő hallgató vállal munkát diákként.

 

A HÖOK a felsőoktatási hallgatók mellett a középiskolásokra is nagy figyelmet fordít, hiszen Magyarországon már a 16. életév betöltése után lehet diákmunkát vállalni. A szervezet tájékoztató anyagaiban elsősorban az iskolaszövetkezetek működésére helyezik a hangsúlyt, valamint a különféle szövetkezeteket bemutató honlappal segíti a fiatalok munkába állását.

 

Komoróczki István, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ-COOP) főtitkára arról beszélt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján évente összesen mintegy 20 milliárd forintot keresnek a diákmunkavállalók. A főtitkár szerint a munkaerőhiány miatt főként a turisztikailag frekventált övezetekben működő kereskedelmi, illetve vendéglátóipari egységekben van szükség a diák munkavállalókra.