Baranyában is busszal érkezik a kormányablakos ügyintézés

Baranya - szerző: HH

Több ezer féle ügyet intézhetnek az ügyfelek azokban a buszokban, melyeket a Kormányhivatal rendezett be egyfajta mobil irodának. Az országban tíz kormányablak-feladat ellátására kialakított Mobilizált Ügyfélszolgálatot terveznek üzembe állítani, melyekből egy a Baranya Megyei Kormányhivatalhoz kerül – a tervek szerint ősszel.

 

Az elmúlt években olyan közigazgatást építettünk, amely élvezi az emberek bizalmát, segíti a magyar állampolgárok és a vállalkozások boldogulását. Célunk, hogy a magyar emberek számára az ügyintézés ideje, az arra fordított energia és anyagi terhei csökkenjenek, ezáltal javuljon életminőségük. Ezt szolgálta a kormányablakok kialakítása és ezt a célt szolgálja a kormányablak buszok üzembe helyezése is – mondta Tuzson Bence államtitkár a legutóbbi busz átadásakor Vas megyében.

 

Dr. Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a téma kapcsán arra emlékeztetett, hogy tavaly szeptemberben a Pécsi Napok keretében a baranyaiak már megismerkedhettek a Kormányablak Busszal. Akkor nagyon népszerű volt a mobilizált ügyfélszolgálat, ezért különösen nagy öröm, hogy az országban lévő tíz buszból egy Baranyába kerül. Ennek ünnepélyes átadása ősz elején várható – tette hozzá a kormánymegbízott.

 

A mobilizált ügyfélszolgálati irodában az ügyfelek több mint 2500 féle ügykört kezdeményezhetnek, illetve kaphatnak tájékoztatást az eljárás menetéről. Többek között személyazonosító igazolvánnyal, lakcímkártyával, útlevéllel, vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézésre, ügyfélkapu-regisztrációra is van lehetőségük az ügyfeleknek. Az állampolgárok rugalmasabban szervezhetik az ügyintézésüket, hiszen lakóhelyük, valamint munkahelyük között, útközben is könnyen elérhetőek a kormányablak szolgáltatások.

 

A buszban egy okmányos és egy kormányablak-munkaállomás került kialakításra teljes informatikai hálózattal együtt. A rendszer magában foglal egy beépített fényképezőt, valamint nyomtatót és szkennert is. A teljes mobil ügyfélszolgálat klimatizált, továbbá szünetmentes tápegységről, aggregátorról üzemeltethető azokon a helyszíneken, ahol nincs villamos hálózati csatlakozási lehetőség. A Mobilizált Ügyfélszolgálat akadálymentesített, így mozgássérült ügyfelek fogadására is alkalmas.