A rovarok varázslatos világába pillanthatunk be Drávaszabolcson

Életmód - szerző: KT

Az álcázás mesterei, kontinensek óriásai és a rovarvilág legádázabb gyilkosai bújnak meg azon a drávaszabolcsi állandó kiállításon, melyet Sár József entomológus állított össze. A tudós, utazó és gyűjtő saját kalandjait, tapasztalatait is átadja a falak között, igazán élvezetessé varázsolva az egyébként nem nagy teremben töltött órákat.

 

 

Ha nem szereti a képzőművészetet, a megyében bizony nem sok látnivalója akad. Kevesen tudják, de az egyik – és talán mind közül a legexkluzívabb – épp térségünkben, Drávaszabolcson. A több ezres tárlatot Sár József mutatja be. Az entomológus – rovartannal foglalkozó szakember – egy évet élt a legnagyobb faunát jegyző Brazíliában, ahol egyetemeknek és múzeumoknak dolgozva járta az esőerdőt. A kiállított egyedek nagy része onnan, illetve a müncheni természettudományi gyűjtemény partnerségéből származnak, köztük olyan góliátokkal, melyet hazánkban csak a pesti múzeumban őriznek – ott is csak a kíváncsi szemek elől elzárva.

 

Sár József a kétezres évek elejéig húsz évet dolgozott a pécsi Természettudományi Múzeumban, mint kutató preparátor. A rovarházat először Kétújfaluban alakította ki, majd 2013-ban a Duna-Dráva Nemzeti Park javaslatára költöztette át Drávaszabolcsra. Az entomológus két tucat tudományos publikációt jegyez, valamint könyve, a Bogaram: Brazília a boltok polcain található. Magyarországon körülbelül tíz új bogárfaj felfedezése fűződik a nevéhez, a Magyar Rovartani Társaság a Magyar Rovartan Kiváló Művelőjének érmet adományozott neki.

 

A kiállításnak szinte nincs szeglete, példánya, melyről ne hallhatnánk egy történetet, érdekességet. A dél-amerikai saroktól Afrika, Ázsia és Ausztrália tárolóin át még a Drávaszög térségéből számos, az állatvilágot bemutató érdekesség, személyes kaland színesíti a tárlatvezetést. Mint elárulta, a kulisszák mögött is rejteget kincseket, a laborban ugyanis Magyarország tudományos, rendszertani gyűjteményei mellett a sósvízi puhatestűek egy készlete is megtalálható.

 

Sár József a napokban is utazik: no nem Brazíliába tér vissza, ahol évek óta tervezi egy magyar kollégája, az expedíción megvakult majd híres íróvá vált Molnár Gábor emléktábláját a Sao Paulo-i múzeumból a távoli kis falvába vinni, hanem Ukrajnába látogat zenekarával – ugyanis több együttest erősít dobosként is.

 

A drávaszabolcsi kiállítás tárlatvezetés nélkül is megtekinthető, ám felejthetetlen élményt mulaszt el, aki nem az entomológus társaságát keresi. Erre viszont a 06/20/451-77-54 telefonszámon való előzetes egyeztetés után van lehetőség.