Kerékpáros baleset Sellye határában: fehér Suzukit keres a rendőrség

Baranya - szerző: SzR

Szerdán 14 órakor egy Suzuki Swift elütött egy kerékpárost Sellye és Kákics között, amikor egy kamiont előzött. A balesetet okozó jármű és sofőrje nincs meg, a rendőrség ismeretlen tettes ellen segítségnyújtás elmulasztása vétség miatt nyomoz.

 

Az előzés során a Suzuki baloldali tükrével összeütközött egy szemből tekerő kerékpár kormányának, amitől a kerékpáros a jobb oldali útárokba zuhant és súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A balesetet okozó Suzuki Swift fehér, régebbi típusú, csapott hátú gépkocsi, amelynek tetején hátul egy spoiler van felszerelve – közölte a rendőrség.

 

A Siklósi Rendőrkapitányság kéri, hogy aki látta a balesetet, vagy a baleset körülményeivel kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a 06/72/504-400-as telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06/80/555-111 Telefontanú zöld számán, a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén, vagy jelentkezzen személyesen a Siklósi Rendőrkapitányságon.

 

A cserbenhagyás vagy segítségnyújtás elmulasztása?

 

Habár a köznyelv előszeretettel keveri a két fogalmat, a Büntető Törvénykönyv különbséget tesz közöttük. Ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, vagy elmegy onnan mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, vagy segítségnyújtásra szorul-e, cserbenhagyást követ el. Ezért akár egy év szabadságvesztést is kaphat.

 

Az viszont, aki – elég szubjektív módon – nem nyújt tőle elvárható segítséget a sérültnek vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, segítségnyújtás elmulasztását követi el. Ez már súlyosabb bűn, és akár három évre is leültethetik.