Baranyában keresik az atomtemető helyét

Baranya - szerző: HH

További kutatófúrásokat terveznek jövőre a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. szakemberei a Nyugat-Mecsekben. A cél egy nagy aktivitású hulladéktároló kialakítása.

 

Kereki Ferenc, az RHK ügyvezető igazgatója Bodán jelentette be, hogy Bükkösd környezetében folytatják jövőre a fúrásokat. Mint ismertette, az elmúlt négy év eredményei alapján tervezik meg a további kutatásokat. A hosszú távú programjukban 12 fúrást terveztek összesen 84 négyzetkilométeres területen, ezek közül eddig négyet végeztek el.

 

A folyamat idejére mutatva a skandináv országokból hozott példát, ahol a hetvenes években kezdtek kutatásokba és 2025-ben nyílnak meg az első nagy aktivitású hulladéktárolók.

 

Boda környékét még a kilencvenes években szemelték ki a szakemberek. A terület azért kedvező hulladéktárolók számára, mert az agyagos föld igen jó vízzáró képességekkel bír. A kutatások is akkor kezdődtek, hogy kiderítsék, alkalmas lehet-e a terület a Magyarországon keletkezett nagy aktivitású radioaktív hulladékok végleges, biztonságos elhelyezésére.