USA és Kína uralhatják a két internetet

Technológia - szerző: HH

Az egyik hálózatot az Egyesült Államok, a másikat Kína fogja menedzselni – véli Eric Schmidt. A Google volt vezérigazgatója és az Alphabet volt ügyvezetője a következő két évtizedre mutató előrejelzését egy San Franciscó-i konferencián ismertette.

 

A két ország GDP-jének jelentős részét már most is az internetnek köszönheti, miközben több kommunista ország is saját szabályozást vezetett be. Az internet kettészakadását nem csak a fizikai rétegre kell érteni, hiszen a közösségi oldalak letiltásával, a keleti kontinens más keresési találataival és cenzúrázott vagy letiltott oldalaival már most is egy szinte teljesen más világhálót használ.

 

Schmidt szerint csak idő kérdése, hogy a többi elnyomó ország mikor kezdi alkalmazni azokat a megoldásokat, mely távolabb sodorja lakosságát a globális hálózat kínálta lehetőségektől.

 

A több közösségi oldalt is blokkoló Kína hamarosan új Google keresőmotort kap, mely a számukra kényes témákat nem kínálja fel. Kínához hasonlóan Oroszország sem engedi polgárait a Facebookra vagy Youtube-ra, inkább létrehoztak egy Facebook-koppintást, a vk-com portált, melyet persze szigorúan ellenőriznek. A két ország küzd az olyan (VPN) alkalmazások ellen is, mely más ország hálózatán keresztül nyitja meg a világ többi részén használt oldalakat.

 

A legérdekesebb a helyzet Észak-Koreában, aki szinte semmit sem enged a külvilágból az interneten beszivárogni, leginkább csak a kormány alternatív valóságot teremtő örömpropagandáiról szóló írások érhetőek el egy számítógépes hálózaton.