Főrendőr a koleszátadón: nem beszélhetünk tömeges bevándorlásról

Baranya - szerző: HH/MTI

Az országhatár lezárása után is szükség van határvédelemre, határvadászokra, ugyanis az illegális migráció nem szűnt meg – mondta az országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség pécsi határvadász bevetési osztálya elhelyezését szolgáló új épületegyüttes szerdai átadóján.

 

Balogh János a migrációs válság eseményeit felidézve azt mondta: a magyar-szerb határ 2015. szeptemberi, majd a magyar-horvát határszakasz az év októberi lezárása után Magyarországon gyakorlatilag tömeges illegális migrációról nem beszélhetünk, de ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség határvadászokra, határvédelemre, ahogy azt sem, hogy az illegális migráció megszűnt volna. Balogh János emlékeztetett arra is, hogy a kormány 2016-ban arról döntött, hogy háromezer fővel emeli a magyar rendőrség, és ezen belül a határvadászok létszámát, és az új rendőrök toborzása, új objektumok tervezése, keresése és építése már akkor megkezdődött. A rendőrfőkapitány közölte, a háromezer fős létszámbővítés elhelyezését szolgáló új objektumok mintegy felét már átadták.

 

2016 után a pécsi osztály is rendkívüli bővülésen esett át, addigi létszámát megduplázva 309 fővel működik.

 

Az 5,7 milliárd forintos keretösszegből megvalósított pécsi beruházás keretében két új épületszárny létesült, a régit felújították, minden körletben kétfős lakóegységeket alakítottak ki. Az egyikben 78, mintegy 20 négyzetméter alapterületű szobát szereltek fel minikonyhával és vizesblokkal, a szárnyban emellett öt mosókonyha is helyet kapott. A határvadászok és családtagjaik elhelyezésére szolgáló másik épületben mintegy 20 négyzetméter hasznos területű garzonokat alakítottak ki az összesen 5500 négyzetméteren megvalósult építkezés során. Az új pécsi épültben 100 négyzetméteres edzőterem is helyet kapott, és a meglévő négy mellé három új fegyverszobát is építettek.