A szeszesital-fogyasztás hatásaira is figyelmeztet a rendőrség

Baranya - szerző: HH

A bolgár temetőnél igazoltatták csütörtökön nem sokkal dél előtt azt a 42 éves vokányi nőt, aki ellen végül ittas járművezetés miatt indult nyomozás.

 

A járművezetőnél alkalmazott alkoholteszter pozitív jelzést adott, ezért a rendőrök további mintavételre előállították – közölte a rendőrség. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság arra is felhívta a közlekedők figyelmét, hogy az ittas vezetés és a bódító szer hatása alatt való járművezetés negatív hatást gyakorol a közlekedés biztonságára és a vezetés minőségére. Az ittas vezetők – a befolyásoltság szintjétől és egyéb tényezőktől függően – általában nem képesek a jármű biztonságos vezetésére.

 

Szeszesital-fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Mindezek mellett a jármű kezelésében, egyenesben tartásában, a veszélyek észlelésében, valamint elhárításának képességében is kedvezőtlen változások történnek, melyek az alkoholos befolyásoltság növekedésével tovább fokozódnak. További jelentős kockázatot jelent az, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik.

 

Az ittas járművezetés elkövetésével a járművezető nemcsak önmagát veszélyezteti, hanem esetleges utasait és a közlekedés más résztvevőit is.