Egészségtelennek minősítették Pécs levegőjét

Baranya - szerző: HH

Nőtt a magas szálló por (PM10) koncentrációja miatti légszennyezettség, ezért az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) több nagyváros mellett a baranyai megyeszékhely levegőjét is egészségtelennek minősítette.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy az érintett térségben a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősebbek, valamint a gyerekek, kerüljék a szabadban tartózkodást, aktív testmozgást.

 

Az egészségtelen minősítést kapó városban az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, illetve a gyermekeket óvják a megerőltető szabadtéri tevékenységtől – írták.

 

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória esetében rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.