Húszméteresre is megnőhet a környezetszépítő verseny emlékfája

Helyi - szerző: HH

Jubilál a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny, melyen Harkány is rendszeresen részt vesz. A huszonötödik esztendejébe lépett kezdeményezés nyomán a Magyar Turisztikai Ügynökség a résztvevő 324 pályázónak egy-egy facsemetét ajándékozott, melyet Harkányban csütörtök délelőtt ültettek el.

 

 

Az emlékfa kiválasztása során több szempontot is figyelembe vettek a kertészek és tájépítészek. Többek között olyan hosszú életű, őshonos eredetű, karakteres fát kerestek, mely az ország valamennyi településén telepíthető, viszonylag gyorsan növekedik, nem foglal sok helyet és nem igényel speciális fenntartást. Végül a minden szempontból megfelelő gyertyánra esett a választás, mely a hűvösebb hegyvidéki erdőkben fordul elő, így az árnyékot is jól tűri. 15-20 méter magasra fog megnőni, hazánkban 1883 óta telepítik.

 

A harkányi fa a Bajcsy és a Kossuth sarkánál kapott helyet, a Városgazdálkodás szakemberei segítségével Remmert Ferenc alpolgármester és Marosi András, a vállalat vezetője által elhelyezve. A jelképes öntözés feladatát Mojzes Tamás, a Harkányi Turisztikai Egyesület titkára, a tábla leszúrását pedig Herendi Ferenc, a kulturális- és sportközpont igazgatója vállalta magára.