Ötvenezer védőoltást osztottak ki Baranyában

Baranya - szerző: HH

Novembertől Baranya megyében is elérhetők az influenza elleni oltóanyagok – közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal. A háziorvosok 50 ezer adagot vehettek át, melyek a fertőzéssel különösen veszélyeztettek számára térítésmentesen adhatók.

 

A térítésmentes oltást a 60 éven felüliek, bizonyos krónikus betegségben szenvedők, a várandósok, az egészségügyi és szociális intézményekben ápolt személyek kérhetik, de azoknak is lehetőségük van az ingyenes védőoltás beadatására, aki munkájuk révén az említett veszélyeztetett csoportokkal kerülnek kapcsolatba. Emellett a három éven aluli gyermekek részére további térítésmentes adagok állnak rendelkezésre a megyében.

 

Az influenza az influenzavírusok által okozott ragályos légúti betegség, ami cseppfertőzéssel, illetve a légúti váladékkal szennyezett kéz, tárgyak útján terjed. A betegséget néhány órától 1-2 napig terjedő lappangási időt követően hirtelen kezdetű láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi, illetve izomfájdalom, általános levertség, fáradékonyság jellemzi. A betegek általában a tünetek jelentkezése előtti naptól 4-8 napon keresztül tudják továbbadni a fertőzést.

 

A védőoltás beadatása után 10-14 nap elteltével alakul ki a szervezet védettsége. A gyógyszertárakban már beszerezhető a térítéses influenza elleni oltóanyag is, az ezzel kapcsolatos tudnivalókról a háziorvost érdemes kérdezni.