Társasházak tűzvédelmi ellenőrzései

Helyi - szerző: KT

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyi szervei augusztus hónapban 264 átfogó tűzvédelmi hatósági ellenőrzést folytattak le a társasházak vonatkozásában.

A kirendeltségek 8 esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot. Teljesítési határidő megállapításával 192 esetben alkalmaztak hatósági felhívást a hibák, hiányosságok megszüntetése érdekében. Ezen társasházak esetében a határidő lejártával utóellenőrzések lefolytatására lehet számítani. Amennyiben a hiányosságok továbbra is fennállnak, a hatóság tűzvédelmi bírsággal szankcionálja a mulasztókat. A leggyakrabban előforduló hiba, hogy az épületek villamos- és villámvédelmi felülvizsgálatáról készült minősítő iratban szereplő problémák javítása nem történt meg. Ezt minden esetben hitelt érdemlő módon igazolni kell a hatóság felé.

A bírság megfizetése nem mentesíti a társasházakat a kiszabásra okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól. A bírság ugyanazon tényállás mellett – az azonnal megszüntethető szabálytalanságok kivételével – a határozat közlését követő két hónap elteltével ismételten kiszabható.

A statisztikai adatok és a gyakorlati tapasztalatok a társasházak tűzvédelmi helyzetének javuló tendenciáját mutatja. A lakosság és a társasházkezelők túlnyomórészt megtették a megfelelő intézkedéseket, a hibákat már az ellenőrzések lefolytatása előtt felmérték és intézkedtek azok megszüntetéséről. A kiadott írásbeli és szóbeli tájékoztatások, a sajtómegjelenések és a 2012. július 10-én a társasházkezelők részére megrendezett Katasztrófavédelmi Konferencia elérte eredményét. A társasház ellenőrzések és utóellenőrzések a megyében tovább folytatódnak – tájékoztatta lapunkat Bacher Csaba, a megyei katasztrófavédelmi szóvivő.



A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.