Megemelték az Otthon Melege program keretét

Gazdaság - szerző: HH

Az Otthon Melege program 2 milliárd forintos keretösszegét 5 milliárd forintra emelte a kormány – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára, miután közölte, ennyi igény érkezett be.

 

Az Otthon Melege Programban idén háztartási nagy gépek cseréjére – hűtő, fagyasztó, mosógép – pályázhatott a lakosság, a támogatási kérelmeket az egyes régiókat tekintve november 5. és 21. között lehetett beadni. Weingartner Balázs megjegyezte, hogy míg tavaly az érintettek 63 ezer pályázatot nyújtottak be, idén ez a szám majdnem megduplázódott. A legtöbb támogatási kérelem Észak-Magyarországról érkezett be.

 

Az esetek többségében A++, illetve A+++ kategóriába sorolt termékek vásárlásához nyújtották be támogatási kérelmüket, amivel 40.000 forint, illetve 45.000 forint támogatási összeget igényelhettek. Az Otthon Melege Programban vásárolt új háztartási nagy gépek üzembe helyezésével a családok rezsi költségeikből éves szinten 12-20.000 forintot lehet megtakarítani az államtitkár szerint. Arra is rámutatott, hogy a program eddigi pályázatainak köszönhetően az ország 260-270 millió kilowattóra energiamennyiséget spórolt meg, ami nagyságrendileg 80 ezer háztartás éves energiafogyasztását jelenti és aminek köszönhetően évente 25 millió kilogramm széndioxiddal kevesebb kerül a levegőbe.