Téli üzemre készek a baranyai buszok is

Baranya - szerző: HH

November utolsó napjával befejeződött a Dél-dunántúli Közlekedési Központ (DDKK) több mint 800 autóbuszának teljes körű felkészítése a téli hónapokra, valamint a munkarendet a szélsőséges körülményekhez és eseményekhez igazították.

 

Véget ért az autóbuszok téli felkészítése – fotó: DDKK

 

A hidegben a járművek több odafigyelést igényelnek, ami a szokásostól eltérő munkát rónak a társaság műszaki munkatársai számára. A felkészítési ellenőrzés kiterjedt a hűtő és fűtésrendszerekre, minden buszban megvizsgálták a hűtőfolyadékot, ahol szükséges volt, a járműveket fagyalálló hűtőfolyadékkal töltötték fel, a fűtőkészülékeket szétszerelték, kitisztították, valamennyinél kötelezően gázolajszűrőt cseréltek. Ugyancsak ellenőrizték a szerelők a sűrített levegőrendszerben az esetleges víz, illetve olajszennyeződést, szükség esetén kitisztították, megjavították. Minden autóbuszban kötelezően kicserélték a légszárító betéteket is.

 

A biztonságos közlekedés érdekében a társaság autóbuszainak jelentős részére M+S mintázatú, téli gumikat szereltek fel, az 5 milliméternél kisebb profilmélység esetén pedig ki is cserélték azokat. Nem csupán a felkészítésnél, de a későbbiekben is folyamatos feladatot jelent az akkumulátorok és az akkumulátorsaruk ellenőrzése.

 

Mivel télen az autóbuszoknál több javítási igény jelentkezhet és a mentések száma is jelentősen megnövekedhet, ezért a társaság járműfenntartási telepein dolgozóknál ügyeleti rendszerrel, esetlegesen túlóra elrendelésével biztosítja a társaság a megnövekedett feladatok ellátását. Mindhárom megyei szolgáltatási központnál korszerű műszaki autómentők állnak készenlétben, a várhatóan növekvő feladatok ellátására.

 

A társaság szakemberei felmérték és megrendelték a téli felkészüléshez és a fagyhelyzet elhárításához szükséges alkatrészeket, eszközöket. A raktárakban a télen használt anyagokból – – fagyálló, légszárító patron, akkumulátor, fűtőkészülék alkatrészek, téli gumi, fagyálló ablakmosó -, alkatrészekből nagy mennyiségben tartanak készletet . Amennyiben a meteorológia szolgálat előrejelzése jelentős lehűlést prognosztizál, szerződés alapján a társaság időben képes beszerezni extra téli gázolajat.

 

A társaság által üzemeltetett autóbusz-állomások területén a hó eltakarítását és a síkosság-mentesítést szerződés alapján külső vállalkozások végzik, utasaink fűtött várótermekben várakozhatnak.

 

A DDKK személyszállítási szakterülete operatív törzset hozott létre, amely a rendkívüli események – időjárás, elemi csapás, veszélyhelyzet – bekövetkeztét megelőzően, illetve annak elhárítása érdekében megteszi a szükséges intézkedéseket. A megyei szolgáltatási központok – Kaposvár, Pécs, Szekszárd – forgalmi szolgálatai 24 órában látják el az irányítói feladatokat, szükség esetén készenléti szolgálatot rendelnek el, illetve megerősítik a forgalmi szolgálatok személyzetét.