Lejáró diákok: ha nem tanul tovább, járulékot kell fizetni

Életmód - szerző: HH

Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, be kell jelentkeznie a NAV-hoz, és december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie – figyelmeztet az adóhatóság.

 

A tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-ig érvényes azoknak a diákigazolványuk, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat – mutat rá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ha a volt diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el és más jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra, akkor december 16-tól – a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól – egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez idén havonta 7.320, naponta 244 forint.

 

Ez azt is jelenti, hogy legkésőbb december 30-ig belül be kell jelentkezni a NAV-hoz, a 18T1011 jelű adat- és változás-bejelentő lapon, melyet a www.nav.gov.hu honlapról letölthető és benyújtható ügyfélkapun keresztül elektronikusan, nyomtatva postán, vagy személyesen az ügyfélszolgálaton. Akinek van a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszeréhez PIN-kódja, az telefonon is jelezheti járulékfizetését.

 

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhó utáni hó 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni a NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számlájára, amelynek száma: 10032000-06056229. Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet fel kell tüntetni.

 

Lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett – hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával – más személy vagy szervezet fizesse meg.