Kecskeméthy Pál: az eredményeket közösen értük el

Helyi - szerző: BB

Kecskeméthy Pál alpolgármester a város külkapcsolataiért felelős képviselő a testületben. Év végi beszélgetésünkkor kitért arra is, hogy melyek azok a külföldi ötletek, melyeket Harkányra formázva meg- valósítottak, illetve a jövő tervei közt szerepelnek.

 

Melyik döntés volt 2018 legnehezebbje?

 

Nem a döntések meghozatala a nehéz, mivel megvan a közös cél: Harkány fejlődése, ráadásul egy nagyon egységes és jó csapat – itt a városvezetésre gondolok – áll ezek meghozatala mögött. A közbeszerzési eljárások nehézkessége mellett, sajnos szembesülnünk kellett azzal is, hogy pár rosszakaró ember a városunkban mennyi kárt tud okozni rosszindulatával, feljelentéseivel, tudálékosságával. Mindez plusz munkát ad, és rengeteg energiát vesz el az amúgy is leterhelt apparátusunktól. Nehéz megértetni a lakosság ezen részével, hogy mindig a legoptimálisabb döntést igyekszünk meghozni az adott körülmények között.

 

A város külkapcsolatokért felelős alpolgármestere- ként utazásai során találkozott-e olyan ötletekkel, amiket szívesen látna Harkányban is?

 

A mai világban már nem kell feltalálni a spanyolviaszt, hanem nyitott szemmel kell járni, és a jól működő dolgokat, ötleteket kell átültetni a városunk adta lehetőségek közé. Sokan azt gondolják, hogy ami egy 50-100 ezres lélekszámú városban működik, az a mi 4000 fős településünkön is ugyanúgy alkalmazható. Fontos, hogy tudjuk a helyünket és felmérjük az adottságainkat, és egy-egy ötletből csak annyit emeljünk át, amennyit elbír a városunk. A megálmodott és megépített komplexumok – bármi is legyen; focipálya, fedett uszoda, élménypark, városkép – elkészültük után mind-mind rengeteg üzemeltetési és karbantartási költséget hoznak magukkal. Ehhez a mi városkánk adóbevétele szűkös, tehát ésszel, alaposan átgondolva kell használni a tervezhető és az ad hoc lehetőségeinket. Konkrétan, a mi ciklusunk elején kialakított Harkányi Városgazdálkodási Zrt. is egy olyan példa, amit a német Bruchköbel testvérvárosunk városgondnokságának üzembejárása és információátadása előzött meg. Itt az erőnkhöz és a lehetőségeinkhez mért részeket megvalósítottuk, a további fejlesztések pedig a rövid és hosszútávú célok között szerepelnek.

 

A ciklus elején kialakított élménycsúszdák valamint a gyermekvilág létrehozását is megelőzte nem csak azon testvérvárosok (Tusnádfürdő, Hajdúböszörmény) meglátogatása és a velük való információcsere, ahol strandfürdő található, hanem célzottan azon fürdők látogatása is, amelyek rendelkeznek élményelemekkel. A fürdőnk fejlesztése sem áll meg ezen a ponton, a jelenleg is tartó felújítást követően – ahogy lehetőségünk és további források engedik – még több élményelem kialakítását és az időközben összeszedett ötletek egy részének megvalósítását tervezzük.

 

A Harkány zöld belváros – Zsigmondy sétány és Őspark rekonstrukciója és új funkciókkal bővítése – kivitelezése ez év végén, 2019. év elején elindul – előre is szeretném kérni a lakosság türelmét és megértését a munkálatokkal adódó kellemetlenségek miatt. Ennek egy fontos eleme a kalandpark szintű játszótér kialakítása, aminek ötletei részben a külkapcsolatok miatti utazásoknak köszönhetők. Már nagyon várom, hogy elkészüljön, kiemelkedő lesz a régió játszóterei közül.

 

Melyek azok a döntések, amiket sikeresnek, a város szempontjából előremutatónak ítél?

 

Visszatekintve az évre és a ciklusra, elégedett vagyok az eddig meghozott döntésekkel; persze minden lehetne még könnyebb és még jobb, de úgy érzem, kihoztuk a lehetőségekből, amit csak lehetett. Abban csak reménykedni tudok, hogy mindenki látja, hogy jó irányba haladnak Harkány dolgai. A városvezetés részéről befektetett sok munka, energia, idő meghozta a gyümölcsét, és a folyamat még nem ért véget. Az, hogy az egyes beruházási elemek megvalósulása az elképzeléseinkhez képest kicsit lassabb tempóban folyik, mint ahogy a ciklus elején valamennyien gondoltuk, nem gátol abban, hogy töretlen hittel és tenni akarással haladjunk tovább a meg- kezdetett úton.

 

Milyen tervekkel várja a következő évet?

 

Örömmel tölt el, hogy egy fejlődő, szép fürdővárosban élhetek, ahol az infrastrukturális fejlesztések mellett dinamikusan fejlődik a közösségi élet is. Az eredményeket pedig közösen értük el, de a fejlesztéseket nem csak létrehozni kell, hanem meg is kell tartani. Köszönöm a lakosság hozzáállását, és kérem a jövőben is az együttműködő segítséget. A képviselő-testület, a polgármester és a hivatali apparátus készen áll arra, hogy folytassuk, amit elkezdtünk, ez mindannyiunk érdeke. Az év vége felé közeledve pedig egyúttal megragadnám az alkalmat, hogy Isten segedelmével békés karácsonyt kívánjak mindenkinek, és sikerekben gazdag új esztendőt!