Jogerősen is nyolc évre ültetik le Barnabást, a buszsofőrből lett trafikrablót

Baranya - szerző: HH

Jogerősen is nyolc évet kapott a pécsi trafikrabló, aki Pécsen öt alkalommal rabolt ki trafikokat, összesen több mint félmillió forintot szerezve.

 

A Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság kedden bírálta felül a Pécsi Járásbíróság korábban kihirdetett ítéletét, azt lényegében helybenhagyva a 32 éves Sz. Barnabást kétrendbeli, ebből egy rendbeli folytatólagosan elkövetett rablás bűntette és rablás előkészületének vétsége miatt 8 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre, 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 219.000 forint vagyonelkobzást alkalmazott vele szemben, valamint kötelezte a bűnügyi költség megfizetésére.

 

A bíróság a szabadságvesztés büntetésbe beszámította a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött időt, és 311.000 forint kártérítés megfizetésére is kötelezte.

 

A férfi 2017 nyarán rendszeresen ivott és kábítószerezett, anyagi körülményei rendezetlenek voltak, hajléktalanként tengődött – korábban buszsofőrként dolgozott. Elhatározta, hogy dohányboltok bevételét rablásokkal szerzi meg, ezért egy játék fegyvert vásárolt, mely a megtévesztésig hasonlít az eredeti Beretta 92-es fegyverhez.

 

2017. június 7-én magához vette a játékfegyvert, egy a pólója ujjából készített maszkot és a rabláshoz használt ruhát, és egy pécsi dohánybolt mellett, egy bokros részen, az éjszakai órákban, zárás előtti időpontban elrejtőzött, megvárta, míg az utolsó vevő is távozik a boltból, ekkor feltette a maszkot és bement a boltba. A játékfegyvert a vádlott az eladóra fogta és a bevételt követelte, melyet az eladó a vádlott többszöri kérésére és fenyegetésére átadott. A vádlott ezt követően távozott az üzletből. A kinti terület bokros részén utcai ruhába öltözött és elment a helyszínről. A rablással okozott kár 311.000 forint volt, mely nem térült meg.

 

2017. június 18-án egy másik pécsi dohányboltot, a korábbihoz hasonló módszerrel rabolt ki, az okozott kár 88.000 forint volt.

 

2017. augusztus 2-án visszatért az első rablás helyszínére, ahonnan a korábbi módszerrel 65.000 forintot vitt el.

 

2017. augusztus 14-én az éjszakai órákban, Pécsett, egy üzemanyagtöltő állomás területén található dohányboltot rabolt ki szintén ugyanazzal a módszerrel, mint korábban és onnan 66.000 forintot zsákmányolt.

 

2017. augusztus 23-án a vádlott azt tervezte, hogy egy pécsi élelmiszer áruház parkolójában található dohányboltot fog kirabolni. Az esti órákban a dohánybolthoz ment, azonban a dohánybolt előtt tartózkodó ismeretlen személyektől megijedt, a rablást nem kezdte meg.