Fellebbezett, 40 év helyett életfogytiglant kapott Karadzic

Nagyvilág - szerző: HH

A háborús bűnök miatt első fokon kiszabott ítéletet súlyosbítva jogerősen életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtotta a népirtással is vádolt boszniai szerb exelnököt szerdán az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéke. 

 

 

A boszniai szerb elnöki tisztséget 1992-től betöltő Radovan Karadžić ellen már 1995-ben vádat emeltek, ő azonban éveken át bujkált, és csak 2008 júliusában fogták el Belgrádban.

 

Karadžićot a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék 2016-ban 40 év börtönnel sújtotta az 1992-1995 közötti, csaknem százezer halottat követelő boszniai háborúban elkövetett népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt. A magát ártatlannak valló, 74 éves elítélt fellebbezett a határozat ellen. Ügyvédje az ítélet enyhítését, az ügyészség viszont életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte, mondván, Karadžić abban a vádpontban is bűnös népirtásért, amely alól korábban felmentették. A fellebbviteli eljárásban a 40 évet életfogytiglanig tartó börtönre változtatták.

 

Karadzic megítélése Bosznia-Hercegovinában máig vitatott. Az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részében egyértelműen háborús bűnösnek tartják, míg a szerbek lakta területeken inkább hősként tekintenek rá.