Megújult a Sellye Család- és Gyermekjóléti Központ

Baranya - szerző: HH

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával megújult a Sellyei Család- és Gyermekjóléti Központ. A Sellye Család- és Gyermekjóléti Központ fejlesztése című projekt megvalósítására 79,96 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert az önkormányzat 2017 júliusában.

 

 

A kivitelezés 2018. novemberében kezdődött meg és 2018. decemberében került sor az épület műszaki átadás-átvételre.

 

A Család- és Gyermekjóléti Központ elsődleges célja, hogy segítse a gyermekek családban történő nevelkedését, ezáltal javítva atesti és lelki egészségüket, valamint segítséget nyújtson a családból kiemelt gyermekek számára a családi környezetbe történő visszahelyezését. A központ a családok számára is támogatást nyújt, biztosítja a szülő és gyermeke együttes átmeneti lakhatását. Az intézmény fenntartója a Sellye Város Önkormányzat. Sellye Járásban a család – és gyermekjóléti központhoz delegált feladatokat ez az egyetlen intézmény látja el. Kilenc településen – Sellye, Drávafok, Bogdása, Markóc, Kákics, Okorág, Marócsa, Drávaiványi és Sósvertike – biztosítja a családsegítési és gyermekjóléti alapellátási feladatokat, valamint hatósági jellegű tevékenységeket lát el a járás összes, azaz 38 településén.

 

A projekt megvalósítása eredményeként a fejlesztéssel a Központ szolgáltatásainak hozzáférhetősége és minőségi feltételei javultak. A családsegítők és esetmenedzserek számára alkalmasabb, jobb munkakörülmények kerültek kialakításra, a szükséges helyiségek kialakításával, valamint azok korszerűsítésével. Az épület épületgépészet komplex korszerűsítése révén a hőtechnikai és energetikai fejlesztés elkerülhetetlen volt, valamint további akadálymentesítés történt, amellyel biztosítják a megfelelő ügyfélforgalmat mindenki számára. A járásban élő ügyfelek számára a szolgáltatáshoz való helyi szintű hozzáférés biztosításához beszerzésre került egy mikrobusz, ezáltal lehetővé téve a szakemberek számára a sűrűbb és rendszeresebb feladatellátást.