Elhalasztják a brexitet

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Az Egyesült Királyság eredetileg e héten, pénteken lépett volna ki az Európai Unióból, az alsóház azonban az elmúlt hetekben kétszer is elutasította a Brexit feltételrendszeréről kidolgozott, az EU-val novemberben megkötött megállapodást. Szerda éjjel nagy többséggel jóváhagyta a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) elhalasztását.

 

Theresa May miniszterelnök ezért a múlt héten hivatalosan kezdeményezte az EU-nál a Brexit határidejének június 30-ig terjedő halasztását. Az EU a múlt heti csúcsértekezleten végül olyan megoldásra jutott, hogy ha a brit parlament ezen a héten elfogadja a Brexit-megállapodást, a kilépés május 22-éig – az európai parlamenti választások előtti napig – halasztható.

 

A Brexit-egyezmény újbóli elutasítása esetén viszont a halasztás április 12-éig tart. Addig Londonnak ismertetnie kell az EU-val a további menetrendről szóló elképzeléseit, és döntenie kellene arról is, hogy részt akar-e venni az EP-választásokon. E halasztási forgatókönyvet hagyta jóvá az alsóház a szerda éjjeli szavazáson 441:105 arányban.