Magasabb fizetést szeretének, sztrájkra készülnek a reptéri dolgozók

Belföldi hírek - szerző: HH

Sztrájkra készül egy szakszervezet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – közölte Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke a Privátbank.hu-val.

 

A reptéren 2011 óta most először készülnek sztrájkra. Mint Csorba közölte, annak ellenére, hogy az elmúlt három-négy év erőteljes növekedést hozott a hazai légi forgalomban, a dolgozók bére évek óta alig változott, miközben a Malév GH Zrt.-nél 2013–2014 táján 25 százalékkal csökkentek a bérek. Akkor a fizetések későbbi rendezésére, emelésére ígéretet tett a cég, de ez a vezetőség cseréje után sem történt meg.

 

Az egyeztetések másfél hónapja zajlanak, de eddig nem sikerült megegyezésre jutni. A Malév GH-nál mintegy 250 dolgozó érintett egy munkabeszüntetésben, közülük műszakonként 100-120 áll szolgálatban.

 

Mint írják, egy szakszolgálati engedéllyel rendelkező rámpás bére (például egy, két gyereket nevelő esetében kb. 240 ezer forint) azzal tud nagyobb lenni, hogy keresztben dolgoznak, és például a téli időszakban a szabadnapjaikon jégtelenítést is végeznek a repülőgépeken, így a 30 napból akár 25-27 napot is végigdolgozhatnak.

 

A szakszervezet többek között 15 százalékos béremelést szeretne, de a munkaidő-beosztás átalakítása, megfelelő formaruha és pihenő helyiség és a munkakezdések közötti legalább 11 órás pihenő is szóba került.